PYRENADES    Natura - Societat - Pirineisme
PYRENADES 10
Novetats - Noticies
2019-PYRENADES IX
PYRENADES VIII
-Que és Pyrenades?
-On estem?
Aguestes Montanhes
VIDEO DOCUMENTAL
EDICIONS PRÈVIES
Edició 2011
Edició 2012
Edició 2013
Edició 2014
Edició 2015
Edició 2016
Edició 2017
Tríptic
Programa
VII Mostra de Cinema
Dossier Català
Futur Pirineisme
Jornada inaugural
EXPOSICIÓ PIRINEU 3D
Notícies - Premsa
-Galeria de fotos
-Preguntes Freqüents
-GuestBook
·ARANÉS
·CASTELLANO
·ENGLISH
·FRANÇAIS
Inicio

 

Pyrenades analitza els reptes de futur pel pirineisme


Els ponents i públic assistent han reivindicat la vigència del moviment i han traçat les línies per readaptar-lo a aquest segle XXI.


Les Pyrenades del diumenge 9 d'abril han fet un repàs sobre els orígens del pirineisme, tot prenent consciència dels reptes, contradiccions i oportunitats que permetran donar continuïtat al moviment. Arcadi Castilló, membre de l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), ha moderat un diàleg amb les intervencions de Mª Angels Lobera, periodista de Pyrenees Magazine, Jordi Pons, alpinista i pirineista, Roland Petit, guia de muntanya i pirineista, Manel Rocher, director de Pyrenades, i un públic participatiu i compromès.


Amb un diàleg entre públic i ponents, s'han posat en comú les diferents concepcions sobre pirineisme. La noció de llibertat i un cert romanticisme ha estat compartida pels presents a la sala. Conjuntament s'ha detectat que existeixen dues corrents de persones que s'apropen als Pirineus; aquelles que viuen les muntanyes com una filosofia de vida, amb consciencia i admiració, i aquelles que s'hi vinculen des de l'oci i l'esport, assolint reptes personals i competitius amb rapidesa i amb la voluntat de deixar-ne constància a través de les noves tecnologies. “Es podran unir els romàntics i aquests esportistes tan ràpids?”, es pregunta Jordi Pons, reconegut alpinista de llarga trajectòria. Examinant la societat de consum, la conversació ha derivat cap a una reflexió sobre el model de turisme i la seva sostenibilitat, sorgint a la llum les contradiccions existents.


Davant d'això, s'han compartit diferents visions per donar vigència al pirineisme en aquest segle XXI. Mª Àngels Lobera considera que el pirineisme és ben viu, ja que segueix existint la intenció de transmetre i sentir la muntanya. “El futur recau en l'educació dels infants i els valors que se'ls hi transmet”, ha reflexionat Roland Petit. Per Arcadi Castilló, les estratègies locals, liderades per petits actors cooperant entre ells, poden anar marcant la línia a seguir, tenint en compte les cultures agràries tradicionals. A mode de conclusió, Manel Rocher ha manifestat que si el pirineisme va ser un moviment generat per persones foranies, actualment hauria de ser la gent que viu als Pirineus, ja sigui autòctona o nouvinguda, qui impulsi aquest nou pirineisme: “Els pirineistes van aportar nous elements per construir una societat nova, siguem els que vivim als Pirineus els que impulsem de nou una nova societat”.


Recorreguts pirineistes


La segona jornada de Pyrenades ha començat amb una excursió amb raquetes de neu pel Pla de Beret, guiada per Exciting Pyrenees. Al llarg del recorregut s'ha anat apreciant la flora i fauna del terreny, seguint l'essència pirineista del festival. Finalment, el freeride ha protagonitzat la VII Mostra de Cinema de Muntanya de Pyrenades  amb les pel·lícules “Chroniques d'Hokkaïdo”, “Dans le ciel chilien” i “La liste”.

 

 

________________________________________________________________________________

 

 

Pyrenades analiza los retos de futuro para el pirineismo


Los ponentes y público asistente han reivindicado la vigencia del movimiento y han trazado las líneas para readaptarlo en este siglo XXI.


Las Pyrenades del domingo 9 de abril han repasado los orígenes del pirineismo, tomando consciencia de los retos, contradicciones y oportunidades que permitirán dar continuidad al movimiento. Arcadi Castilló, miembro del Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), ha moderado un diálogo con las intervenciones de Mª Angels Lobera, periodista de Pyrenees Magazine, Jordi Pons, alpinista y pirineista, Roland Petit, guía de montaña y pirineista, Manel Rocher, director de Pyrenades, y un público participativo y comprometido.


Con un diálogo entre público y ponentes, se han puesto en común las diferentes concepciones sobre pirineismo. La noción de libertad y un cierto romanticismo ha estado compartida por los presentes en la sala. Conjuntamente se ha detectado que existen dos corrientes de personas que de aproximan a los Pirineos; aquellas que viven las montañas como una filosofía de visa, con conciencia y admiración, y aquellas que se vinculan a ellas a través del ocio y el deporte, logrando retos personales y competitivos con rapidez y con la voluntad de dejar constancia a través de las nuevas tecnologías. “¿Se podrán unir los románticos y estos deportistas tan rápidos?”, se pregunta Jordi Pons, reconocido alpinista de larga trayectoria. Examinando la sociedad de consumo, la conversación ha derivado hacia una reflexión sobre el modelo de turismo y su sostenibilidad, saliendo a la luz las contradicciones existentes.


Ante esto, se han compartido diferentes visiones para dar vigencia al pirineismo en este siglo XXI. Mª Àngels Lobera considera que els pirinesmo se mantiene vivo, ya que sigue existiendo la intención de transmitir y sentir la montaña. “El futuro recae en la educación de los niños y niñas”, ha reflexionado Roland Petit.  Para Arcadi Castilló, las estrategias locales, lideradas por pequeños actores cooperando entre ellos, pueden ir marcando la línea a seguir, teniendo en cuenta las culturas agrarias tradicionales. A modo de conclusión, Manel Rocher ha manifestado que si el pirineismo fue un movimiento generado por personas de fuera, actualmente tendría que ser la gente que vive en los Pirineos quien impulse este nuevo pirineismo: “Los pirineistas aportaron nuevos elementos para construir una sociedad nueva, seamos los que vivimos en los Pirineos los que impulsemos de nuevo una nueva sociedad”.


Recorridos pirineistas


La segunda jornada de Pyrenades ha empezado con una excursión con raquetas de nieve por el Pla de Beret, guiada por Exciting Pyrenees. A lo largo del recorrido se ha podido apreciar la flora y fauna del terreno, siguiendo la esencia pirineista del festival. Finalmente, el freeride ha protagonizado la VII Muestra de Cine de Montaña de Pyrenades con las películas “Chroniques d'Hokkaïdo”, “Dans le ciel chilien” y “La liste”.

 

Pyrenades · Salardú · Naut Aran · www.pyrenmuseu.com